zeni.ballazhi
                         personal site

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artist Presentation:

Emri: Zeni Ballazhi
Lindur: 1975, Kërçovë, Maqedoni
Ne qershor 1998 mbaron studimet ne Akademine e Arteve te Bukura ne Tirane- Shqiperi.
Me 13 qershor 2000 merr titullin Magjister i Arteve me titull pune “Pa titull” ne Fakultetin e Arteve pran Universitetit te Prishtines.
Me 18 Nentor 2000 mbaron nje (kurs) specializimi ne Kolegjin Nacional te Arteve te Osllos ne Norvegji. (ONCA).
Ne Shkurt - Korrik 2009 nga Ministria e Kultures, Rinise dhe Sporteve te Kosoves, emrohet Ushtrues Detyre i Drejtorit te Galerise se Arteve te Kosoves.
Ka punuar si drejtor artistik (skenograf) në disa filma dhe shfaqje profesionale (Maqedoni, Kosovë, Shqipëri, Norvegji) me koproduksione te ndryshme.
Ka edhe disa shpërblime kombëtare dhe ndërkombëtare.
Është kurator i disa ekspozitave të organizuara në Kosovë dhe Rajon.
Viteve te fundit punon edhe si kritik i arteve vizuale per artiste te veçante.
Është menaxher artistik i Festivalit Ndërkombëtar të Monodramës “MonoAKT”.
Më 26 Dhjetor 2012, me rastin e “100 Vjet Pavarësi”, dekorohet nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë me “Medalja e Mirënjohjes”. Nr. Dekreti 7890.
Prej vitit 2001 punon si kurator në Galerinë Kombëtare të Kosovës dhe prej 2013 ligjerues i lendes “Arti Konceptual” ne UP-Fakulteti i Arteve – Prishtinë.
Jeton dhe vepron në Prishtinë.

 

Lista e aktiviteteve gjat periudhes 1990-2014:

Kurator:

2001, Ekspozita “Arti kundër dhunës” Galeria e Arteve e Kosovës
2002, Ekspozita “NE” Galeria e Arteve e Kosovës
2002, Ekspozita “Artistët e së nesërmes” Galeria e Arteve e Kosovës
2003, Ekspozita “JU” Galeria e Arteve e Kosovës
2007, Ekspozita “Artistët e së nesërmes” Galeria e Arteve e Kosovës
2008, Ekspozita Ndërkombëtare “Çmimi Muslim Mulliqi” Galeria e Arteve e Kosovës
2010, Ekspozita Ndërkombëtare “NetRrjet” (Teknologjia sociale), Galeria Expoart 40, Prishtinë
2012, Ekspozita Ndërkombëtare “NetRrjet” Galeria Expoart 40, Prishtinë
2012 – “Transformim i shumfishuar”, ekspozita personale e Valdeta Veliu Vuçitërna, Galeria Kombëtare e Kosovës
2012 – “Ëndërra e ngrirë”, ekspozita personale e Agim Salihu, Galeria Kombëtare e Kosovës
04-13.06.2012, (Curators’ trip to Switzerland). Udhëtim kuratorial në vende të ndryshme të Zvicës.
2013- Ekspozita Ndërkombëtare “NetRrjet” Expoart 40, Modelarium, Prishtinë
2013- Ekspozita Retrospektive e Esat Valla, Galeria Kombëtare e Kosovës
2014- Ekspozita personale Adem Kastrati, Galeria e Ministrisë së Kulturës, Prishtinë

 

Ekspozita personale:

2014, “Unë”, Galeria Nacionale, Shkup, Maqedoni
2001, informacion, Pallati i Mediave, Prishtine, Kosove 
2000, Pa titull, Galeria e Fakultetit te Arkitektures ‘Modelariumi” - Prishtine, Kosove 
1996, Fillimi, Shtepia e Kultures Kercove, Maqedoni

 

Ekspozita kolektive:

2013, “Bread and Salt”, Galeria Palais Porcia Vienë-Austri
2013, “Plain Art”, XV. Contemporary Art Festival, Budapest
2011, “Fragmenti”, Muzeu i Artit Bashkekohor Shkup, Maqedoni
2009, “AKTO”, Festival Nderkombetar,  Manastir, Maqedoni
2009, “White night”, Festival Nderkombetar, Qendra e Shkupit, Maqedoni
2009, “ART Factor”, Ekspozite Nderkombetare, Muzeu i Shkupit, Maqedoni
2009, “Identitete”, Bienale e Artistve te Rinje nga Maqedonia, Galeria e Arteve e Kosoves, Prishtine, Kosove
2009, “Identitete”, Bienale a Artistve te Rinje nga Maqedonia, Muzeu i Artit Bashkekohor Shkup, Maqedoni
2008, Cataclysme and Creativity, Art in an Age of Uncertainty, Muzeu i Artit Bashkekohor Shkup, Maqedoni
2008, Cataclysme and Creativity, Art in an Age of Uncertainty, Galeria VEIL, Texas, SHBA
2007, Videorats, Celje, Sloveni
2007, Simbolet e Kosoves,  Galeria e Arteve e Kosoves, Prishtine, Kosove
2006, Athinë, Greqi, www.athensvideoartfestival.gr
2006, Virtual Army – Land Art, Arti i Tokes, Svaneti – Galeria Nacionale e Gjeorgjise, Tbilisi
2004, 28 November, Galeria e qytetit, Gostivar, Maqedoni
2003, YOU, Galeria e Arteve e Kosoves, Prishtine, Kosove
2003, Ekspozita Nderkombetare e paqes, GAleria HIBIYA de TOKYO, Japoni
2003, videofest 2003, Qendra e Artit Bashkekohor, Prishtine, Kosove 
2003, LA ROUTE DE LA PAIX, Galeria  ARTITUDE-Paris, France 
2003, Onufri 2003, Galeria Kombetare, Tirane, Shqiperi
2002, NE, Galeria e Arteve e Kosoves, Prishtine, Kosove
2002, PORTRETI, Galeria e Arteve e Kosoves, Prishtine, Kosove
2002, '90 vjet shtet, culture, art …, Galeria e Arteve e Kosoves, Prishtine, Kosove
2001, Arti kunder dhunes, Galeria e Arteve e Kosoves, Prishtine, Kosove
2001, Ekspozita e I-re Nderkombetare e Fotografise, Galeria e Arteve e Kosoves, Prishtine, Kosove
2000, The art as an arena discovering conflics, workshop I, Akademia e Arteve te Bukura, Osllo, Norvegji
1999, Gjakmarrja-Fosil Modern, Galeria e Akademise se Arteve te Bukura, Tirane, Shqiperi
1998, Pa titull, Galeria e Akademise se Arteve te Bukura, Tirane, Shqiperi
1997, Rinia dhe drogat, Qendra per Kulture BAHA'I, Shqiperi
1997, Pa titull, Qendra e Kultures Diber, Maqedoni 
1996, Pa titull, Muzeu Historik Kombetar, Tirane, Shqiperi 
1995, tunel '95,  Galeria Kombetare, Tirane, Shqiperi
1995, spring '95, Galeria Kombetare, Tirane, Shqiperi
1994, Klubi i artit, Qendra e Kultures, Kercove, Maqedoni 

 

Shpërblimet:

2013, Disejnim i Medaljes “Sundimi i ligjit”, Presidenca, Kosovë
2013, disejnim i pulles postare Artet Pamore te Adem Kastratit, Posta dhe Telekomunikacioni i Kosoves PTK
2013, disejnim i pulles postare “Muzeu Etnologjik”, Posta dhe Telekomunikacioni i Kosoves PTK
2012, Me rastin e “100 Vjet Pavarësi”, dekorohet nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë me “Medalja e Mirënjohjes”, Tiranë, Shqipëri
2012, Me rastin e “100 Vjet Pavarësi”, emërohet “Qytetar Nderi i Komunës së Osllomes”, Kërçovë, Maqedoni
2012, Me rastin e “100 Vjet Pavarësi”, mer mirënjohje nga Rektorati i Universitetit shtetëror të Tetovës për “Përkushtim të veçantë ndaj artit dhe kulturës kombëtare” , Maqedoni.
2012, Disejnimi i logos së “100 Vjet Pavarësi”,  REPUBLIKA E SHQIPËRISË
Komisioni Shtetëror për Organizimin e Veprimtarive Festive për “Vitin e 100-vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë”.
2010, Disejnim i Medaljes “Medalja humanitare Nena Tereze”, Presidenca, Kosove
2010, Disejnim i Medaljes “Trofeu i presidentit”, Presidenca, Kosove
2009, Vepra me titull “Poezi”, instalacion, ndodhet ne Muzeun e Nenes Tereze ne Shkup.
2009, disejnim i pulles postare “Qarshite e vjetra”, Posta dhe Telekomunikacioni i Kosoves PTK
2008, disejnim i zarfit “Hero i Kombit Adem Jashari”, Posta dhe Telekomunikacioni i Kosoves PTK
2008, finalist ne konkursin nderkombetar “Simbolet e Kosoves”, Ekipi i Unitetit, Qeveria e Kosoves.
2008, disejnim i pulles postare “Dita boterore e Tokes”, Posta dhe Telekomunikacioni i Kosoves PTK
2008, disejnim i pulles postare “Artizanatet”, Posta dhe Telekomunikacioni i Kosoves
2007, Disejnim i 3 medaljeve “Medalja e Arte e Pavarsise”, “Titulli Ambasador Nderi”, “Dekorata Qytetar i Merituar i Kosoves”,  Presidenca, Kosove
2006, Ilustrator i vitit 2006, Çmimi i III-te, Qendra e Kultures, Tirane, Shqiperi
2004, Disejnim i amblemes se Akademise se Shkencave dhe Arteve te Kosoves
2003, disejnim i pulles postare “Festat e fundvitit”, Posta dhe Telekomunikacioni i Kosoves PTK
1999, Çmimi i I-re “Anton Çeta Misionar i Shquar i Kosoves Martire”, me vepren “Kanuni i Lekes”, Gjakmarrja-Fosil Modern, Galeria e Akademise se Arteve te Bukura, Tirane, Shqiperi
1997, Çmimi i II-te, Rinia dhe drogat, Qendra per Kulture BAHA'I, Shqiperi

 

 Drejtor artistik, skenograf në shfaqje teatrore dhe filma artistik:

Shfaqje Teatrore:
 2000, Drama “Kronisti i te vrareve” , Academy of Arts, Oslo, Norway, Sh. T. F. AKT-Prishtine
 2003, Drama “Nata e fundit ne Goliotok”,  Sh. T. F. AKT-Prishtina
 2008, Monodrama “Ënderra e fundit”,  Sh. T. F. AKT-Prishtine
 2009, Monodrama “Aktori ne kuti”,  Teatri Dodona Prishtine
 2009, Drama “Tregimi zologjik”, Teatri Dodona Prishtine
 2009, Drama “Nje perkujtim ne kafe teater”, Teatri Dodona Prishtine
 2011, Monodrama “Oficeri im i vogël”,  Sh. T. F. AKT-Prishtine
 2012, Komedi “Lisistrata”,  Teatri Kombetar-Prishtine
 2012, Drama “Nje varr per majorin e Mbretit”,  Teatri Kombetar-Prishtine
 2013, Drama “Përplasjet”,  Teatri Kombetar-Prishtinë

Komedi teatri:
- “Kaos atdhedashurie në Paris,  Teatri “Adriana” Ferizaj.
-“Omu…personi”(Omu…person)  Sh. T. F. AKT-Prishtina
-“1999”(1999)  Sh. T. F. AKT-Prishtina
-“Betohem se …”( I Swear that…)  Sh. T. F. AKT-Prishtina
-“Lumturizët”(Felicities)  Sh. T. F. AKT-Prishtina
-“Profesor…gjilpera!” (Professor…needle)  Sh. T. F. AKT-Prishtina
-‘’Pacientet’’(Patients)  Sh. T. F. AKT-Prishtina
-‘’Ju befte mire’’ (Bon Apetite)  Sh. T. F. AKT-Prishtina

Film artistik:
 2003, Filmi “Desha ta shoh diellin”, AKT production, Prishtine
 2004, Film i metrazhit te gjate “Kukumi”, Kosovafilm, Kosove dhe Jadranfilm Kroaci
 2005, Filmi “O At”, Odeonscene 7 dhe FFM, Shkup, Maqedoni
 2004, Filmi i metrazhit te shkurter “Mira”, Durrachium production, SHBA, Tirana
 2008, Film i metrazhit te gjate “Lufta mbaroi”, Pirej Film & FFM- Maqedoni
 2009, Filmi i metrazhit te shkurter “Requiem for Kosova”, Durrachium production, SHBA & AKT Production, Prishtine
 2011, Filmi i metrazhit te shkurter “Kolonat”,  “Ajo”, QKK, Prishtinë
 2013, Filmi i metrazhit te gjate “Tri dritare dhe nje varje”,  “CMB”, QKK, Prishtinë
 2013, Filmi i metrazhit te gjate “Kthimi”,  FFM, Shkup, Maqedoni, QKK, Prishtinë

 

Kontakti:
Address:  Agim Ramadani, Nr. 60.  10000 Prishtina, R. Kosoves
Mobile:  +377 (0) 44 200 219, +389 (0) 71 919 929
Email: zaniart@hotmail.com, zeniballazhi@gmail.com
web: www.zeniballazhi.com

 

 

                                                          © 2012, Zeni Ballazhi